Golfåret 2020 lider mot sitt slut och det är dags att summera den gångna säsongen. En golfsäsong som nog vi alla kommer att minnas länge… först en rekordtidig säsongsstart, då vi redan den 28 januari öppnade upp Brollstas 18-hålsbana med sommargreener. Och vilket tryck det blev… rena ”kosläppet” som gav eko i stora delar av landet med golfare som bilade ner både för Sundsvall och Örnsköldsvik för att lufta sina klubbor.

En månad senare, lagom till sportlovet var det dags att vila Brollsta och i stället öppnade vi upp Kungsängen Queens Course och trycket bara fortsatte. Sen blev vi alla varse om Corona, Covid-19, pandemi, lockdowns, restriktioner, FHM´s dagliga presskonferens och SGF´s riktlinjer gällande golfspel. Vilket inneburit en stor omställning och mängder av anpassningar ute på våra golfanläggningar. Vi har mött våra kunder genom plexiglasskivor i våra receptioner, tagit bort papperskorgar, krattor, bolltvättar och placerat skumgummi i hålkopparna ute på våra banor. Massor av tävlingar har ställts in och det har nästan gått åt mer handsprit än kaffe ute på våra anläggningar.

Pandemin har och slår fortfarande hårt mot människor, företag, samhället och världen i stort, vilket är fruktansvärt. En stor del av servicesektorn, resesektorn och nöjesindustrin har mer eller mindre stängts ner. Fotboll, handboll och hockeymatcher spelas inför tomma läktare och sett i detta sammanhang, har golfen varit lyckligt lottat. Vi har kunnat hålla våra anläggningar och golfbanor öppna, vilket vi är oerhört ödmjuka och tacksamma för.

Golfen i Sverige har fått ett riktigt lyft under 2020. Vilket vi också ser när vi summerar den gångna säsongen. Det har spelats mer golf än någonsin tidigare.

Det totala antalet medlemmar i GolfStars klubbar som är verksamma på våra anläggningar uppgår i år till ca 16.500 vilket är det högsta antalet någonsin och motsvarar en ökning med 34% jämfört med förra året. Som jämförelse kan nämnas att ökningen av antalet medlemmar i hela Sverige var 11% enligt Svenska Golfförbundets statistik.

Antalet spelade rundor, dvs. beläggningen på våra banor, har också ökat från 264.000 till 458.000 jämfört med 2019. Skillnaden på 194.000 rundor innebär en ökning med 73% att jämföras med ökningen i hela Sverige på 40% enligt SGF.

Självklart har den höga beläggningen påverkats av Covid-19 situationen men säsongen har också varit ovanligt lång med en rekordtidig start och en varm och lång höst. Trots den kraftiga ökningen har GolfStar hela säsongen haft hög kapacitet och god tillgänglighet för såväl medlemmar som greenfeegäster tackvare vårt stora utbudet av golfbanor. Nämnas kan också att greenfeeintäkterna ökat med hela 80% jämfört med 2019.

Topp 5 listan över våra mest spelade banor under 2020:
1. Riksten
2. Waxholm 18-hålsbana
3. Kungsängen Kings Course
4. Viksberg
5. Lindö Dal

Våra golfbanor har hållit en mycket hög kvalité under hela den gångna säsongen trots det ökande speltrycket och det hårda slitaget. Med anledning av det vill vi passa på att rikta ett stort tack till samtliga av våra banteam som slitit hårt under många och långa arbetspass ute på våra banor. Grymt jobbat!

En av årets absoluta höjdpunkter var öppnadet av Lindö Park som gjordes i somras. Tyvärr skedde det utan ”pompa och ståt” med tanke på rådande restriktioner. Nästa år hoppas vi att vi kan arrangera en riktig invigning och en ”hejdudrande” golffest i samband med detta. Feedbacken från de som spelat banan har varit fantastiskt positiv.

Vidare har vi gjort åtskilliga investeringar och lagt mycket arbetsinsatser ute på våra banor och på våra anläggningar. Klicka här för att se av vad som gjorts under året.

Nu ser vi fram emot ett vaccin som får bukt på pandemin, så livet kan återgå till det vi alla är vana vid och en tidig säsongstart nästa år. Ta hand om er och se till att visa respekt och var rädda om varandra.

Till sist vill vi på GolfStar tacka samtliga av våra kunder, gäster, medarbetare, Club Operators och andra samarbetspartners för i år och önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt Golf År!